tisdag 13 mars 2012

På gång i vävstugan

Idag har jag haft vävcirkel hos mej i vävstugan. Fem tjejer är det på kursen som väver lite olika saker. En väv klippte vi ner idag och i en annan syns gladhålet. Gladhålet det är när varpen lämnar varpbommen och man ser lite luft emellan varp och bom. En gammal sed säjer att när "glahåle" syns i vävstolen så ska den som väver där bjuda på "glahålskaffe". Fast det blir väl inte så för nästa gång ska jag ha fikabröd.

En fin midsommarlöpare var det som vi klippte ner.
Korndräll heter bindningen.

Gardiner väver tjejerna också, bomull i varp och lin i inslag.

Här väver en annan tjej gardin i munkabälte.

Här ser man inte så mycket för alla skyttlar men det är möbeltyg.
Alla tjejerna är igång med sina vävar och behöver inte så mycket hjälp så jag stjäl mej till lite vävning. Här håller jag på med en matta i jutegarn, dubbelväv och dubbeltrampning men så roligt!

Annars har jag städat i två dagar, bra start på min lediga tid, men det var ett hem i förfall, verkligen. Nu luktar det gott av såpa överallt! Syjuntan var hos mej ikväll och då hade jag en anledning att ta ett tag med snabeldraken och dammtrasan. Bjöd på smörgåstårta och till kaffet hade jag gjort en citronkladdkaka, inte så tokig, med vispgrädde till. Sitter nu med ett glas rött och försöker få ordning på skrattmusklerna, för de fick jobba ikväll!
Nej, jag ska väl koja snart annars undrar väl min lagvigde vart jag tagit vägen!
Kramar tills vi hörs!

2 kommentarer:

 1. Har aldrig provat att väva. Får väl testa det när jag också blir friherrinna.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är roligt och rogivande som de flesta hantverk!
   Kram!

   Radera