fredag 1 juni 2012

Bergslagsäventyr

Hej igen!
Igår, sista maj, gjorde vävgänget sin (v)årliga utflykt. Vädret kunde varit bättre men det var en underbart härlig dag ändå!
Starten gick kl. 9.00 med ett uppsamlingsheat från Svampen i Örebro. Sex väverskor blev bara fem, en tjej mådde inge vidare så hon ville stanna hemma. Tråkigt för henne men inget att göra åt. Vi fick alltså rum i en bil. Åkte norrut förbi Nora och Gyttorp mot Hällefors. Strax innan Grythyttan vräkte snöblandat regn ner. Himlen var alldeles blåsvart innan regnet kom, dramatiskt!
Klockan hade gått mot tio så vi var rasande kaffesugna! Vi intog Café Guldkringlan i Grythyttan med väldigt gott hembakat bröd och en trevlig tjej, holländska, som ägde caféet. Lite gott te följde med därifrån också!
Så var vi redo för att dra på "sta'n", Grythyttan alltså! Besökte naturligtvis Carl-Jans skötebarn, Gästgiveriet. Tittade runt i varenda rum, tror jag, även Fångvalvet. De höll på och dukade till lunch och alla for runt men de var inte irriterade på oss, som strosade runt.
Vi fortsatte till en butik med alla möjliga och omöjliga prylar gjorda av grythytteskiffer. I och för sej tycker jag om skiffer men inte ljusstakar m.m. av det materialet. Jag vill ha skifferplattor på uteplatsen, lent att gå på, som sammet!
Kyrkan var öppen så vi gick in där. Exteriört är den vacker och den var fin inne också. En kvinna visade oss runt och berättade om kyrkan. Jag tror inte hon kunde så mycket om textilierna så jag botaniserade på egen hand.
Sedan letade vi efter en silversmed men hon hade flyttat till Gåsborn. Hittade hennes smycken senare på Måltidens Hus. Besökte choklad-och glassaffär, även de holländare och väldigt trevliga och tillmötesgående.
Nu var det avfärd till lunchen på Måltidens Hus och Kantinen. God mat och trevlig personal där också!...men så var vi ju i Västmanland... Tittade naturligtvis runt och vi tjuvlyssnade på en tjej, som guidade en grupp. Hon berättade om huset och Carl-Jans framfart i Bergslagen! Idag, fredag, var det examen på restaurangskolan så det dukades överallt inne. Det skulla ju regna och vara kallt, annars brukar de sitta ute och äta.
Men hörni, det här blir en lång reseskildring!
När vi ändå var så långt norrut så måste vi åka till Bredsjö och köpa ost, Bredsjö Blå, som är en fårost, så god! Eva hade inte öppnat kaféet för säsongen än så vi fortsatte, nu mot Nora och eftermiddagskaffe. Men hallå, kör lite långsamt, Tjurskallen kanske har öppet så vi kan handla korv m.m. Yess, öppet och vi handlade naturligtvis hos det småskaliga charkuteriet. Rökt hackkorv bl.a. handlade jag, hade inte hört talas om att det fanns men så god den var!
Så var det dags för em-fika i den lilla idyllen Nora, som är väldigt vacker en solig sommardag! Igår var det en väldigt regnig majdag men gott var det i alla fall på kaféet Dacapo.
Maken var på avslutning för lilla barnbarnet på femårsgruppen med grillkväll och det var uppehåll så de hade det mysigt också!

Fm-fika på Café Guldkringlan i Grythyttan.

Gästgiveriet i Grythyttan med kullersten på gatan.

Fångvalvet under Gästgiveriet.

Inte alla studenter, som får bo så här fint!

Kyrkan av trä, vacker.

I sakristian hittade jag detta handbroderade, dålig bild men helt underbart!

Kyrkfönstret mot öster.

Trötta men glada efter ett bergslagsäventyr!

Kram tills vi hörs!

2 kommentarer:

  1. Vilken härlig dag ni hade. Har aldrig varit i Grythyttan men blir sugen på en trip dit när jag läser det här.
    Kram

    SvaraRadera
  2. Vilken fin resa ni gjorde! Min bror bor i Nora, och jag har ätit några gånger på Grythyttans gästgiveri. Dyrt och gott. Nora är verkligen idylliskt, bra att dom bevarat dom gamla husen i centrum.
    Ha en fin vecka som kommer, och hoppas sommarvärmen kommer.

    SvaraRadera