tisdag 17 september 2024

Fullmåne!

 

Igår var jag på arbetskretsen i Gällersta där vi stickar och pratar bl.a.
Vår ledare och församlingsassistent Tiina Virta hade plockat med sej blommor från sin trädgård. Hon gjorde ordning varsin bukett med vackra dahlior.

Det var en vacker solnedgång härom kvällen.

Idag har jag bakat matbröd, limpor, tekakor och brödkakor. Vi smakade av brödet ikväll med te, så gott.
Jag fyllde några burkar med gurka som jag lagt i lag i lördags, också gott. 
Vi tittade på speedway på tv, första finalmötet mellan Dackarna och Lejonen, smålandslag båda två.
Lejonen vann ikväll.

Jag var ganska trött och tänkte gå till sängs, tittade ut och vad fick jag se...

...jo månen stod stor och rund bakom tallarna!
När jag skulle fota så åkte mjölkbilen förbi, en stor tankbil med släp. Det är en stor lagård alldeles nära där vi bor. Jag tror kossorna vill gå in i lagårn, för natten som var hörde jag att de muade (råmade).

Nu säjer jag gonatt!





söndag 15 september 2024

Råttjakt!

 

Knyppelföreningen i Örebro hade sedvanligt höstmöte igår och Conny Sandberg visade bilder och berättade om Valle i kojan.

Valdemar Johansson, Valle i kojan.
Han flyttade ut i skogen och bodde i en jordkoja, 1,25 m hög. Det var lite stök runt honom när han växte upp, eldade upp torpet, som hans mor och han bodde i. Länsman var efter honom men Valle ville vara fri. Han växte upp i södra Närke och efter branden vandrade han norrut. I Ramsberg utanför Lindesberg var han tvungen att uppsöka sjukstugan för fötterna var förfrusna. De fick ta bort fyra tår på ena foten så han fick en haltande gång efter det. Han återvände till södra Närke och bodde tillsammans med sin 13 år äldre bror på Björstorps gård. När de tvångsomhändertog brodern till ålderdomshemmet, flydde Valle till skogs och i kojan bodde han resten av sitt liv, 15 år. Han blev 80 år. 

Platsen är bevarad även om kojan är borta. Hans kaffepanna och sågblad finns kvar på platsen där han levde.
Efter några år skulle man avverka skog i närheten av kojan. Motorsågen fastnade i trädet och när det ramlade så slogs motorsågen sönder. Det skulle dikas i bäcken och i dammen vid kojan. Grävmaskinen rasade ner i dammen. Hjälp hämtades men man fick inte upp maskinen. Dagen efter syntes bara taket på grävaren. En större maskin togs dit och efter mycket möda fick de efter några dagar upp grävmaskinen. Nu är området fredat och lugnet har lägrat sej hos Valle i kojan.
En mycket säregen man och säreget liv!

Efter berättelsen var det nödvändigt med fikastund. Vi har våra träffar i Studieförbundet Vuxenskolans lokaler, centralt i Örebro.

Igår kväll var det GP-speedway från Vojens, Danmark. Vi tittade på det på tv och lite senare gick det en dansk film på ettan, De förbannade åren, mycket bra. Då säjer Kenneth plötsligt, såg du råttan? Nej, sa jag och satte upp fötterna i soffan. Vi hittade ingen, det var väl något annat. Rätt som det är så...nu är den här igen! Jag hämtade råttfällan men nej, ingen råtta där. Vi gick och la oss. Vid sex-tiden vaknade jag av att det slog och väsnades i Kenneths sovrum. Gick dit och undrade vad han höll på med. Råttj....n väckte mej med att vippa ner en tom colaburk i golvet. Hämtade fällan och Kenneth gick och la sej i soffan. 

På morron satt den i fällan, ja det är väl ingen råtta utan en mus. För mej är alla möss råttor!
Första fångsten för denna säsong.

Idag har det varit en solig och fin dag, ingen vind heller. Både Kenneth och jag är lite trötta idag, dels efter råttjakten men också efter filmerna. Vi tittade nämligen på nummer två av De förbannade åren också och den slutade 03.30.
Jag åstadkom Flygande Jakob till middag, gott, räcker till lunch imorgon. Till efterrätt blev det glass och varm chokladsås, namnam. 

 







fredag 13 september 2024

Fredagen den trettonde!


Många tycker att dagens datum är oturligt, fredag 13:e. Jag har hittills inte råkat ut för något konstigt på fredagen den trettonde, men dan är ju inte slut än.

Började dagen som vanligt med frukost, kaffe, dagstidningen och sudoku.

Sedan åkte vi till Örebro och vid Almbro var det stopp så vi tog en omväg. De bygger en rondell där så det var väl något mankemang för det.

I Öret gick det bra att komma till optikern och jag fick mina glasögon. De hade mätt det progressiva fel på tre millimeter på de nya glasögonen, såg väldigt dåligt. Opererades för gråstarr i våras.

Så gick jag en sväng på torget och "plockade" lingon och västeråsgurka. 

Husbilen var klar och skulle hämtas på verkstaden. Den läckte olja när vi var i Skåne.

Jag tog "Lilla Blå" hem. Satt i bilkö ca en timme, hugaligen. Skönt att bo på landet! 

Hem och fixade mat snabbt, sill och potatis, för vi skulle hämta beställda livsmedel i Odensbacken före 14.

Vi hann! Jag var in på apoteket också för fullmakten för att få ta ut medicin till Kenneth hade gått ut. De gjorde ordning fullmakt för mej också.

Kondisbesök i Odensbacken kostade vi på oss. Det var längesedan.

Hem och kokade lingonsylt och skrubbade ren gurkorna och la dem i saltlag till imorgon.

Sen kopplade jag av med lite knyppling.

...och som sagt, än så länge har det gått bra...

Det har varit en solig och varm dag, ingen blåst heller, m.a.o. en bra dag!

Ha en skön helg!

måndag 9 september 2024

Fest!

 I fredags blev vi bjudna på fest hos Claes och Kerstin och Tiny på Vinåsen. Jag köpte tre små minicyklamen som värd-och värdinnegåvor.

Vi blev bjudna på mat, kallskuret med potatissallad, så gott!

Go'ost och kex sedan, mums!

Därefter bänkade vi oss för filmvisning. Claes körde "Ett sista race". Film med David Hellenius, Malin Åkerman, Jonas Karlsson m.fl. Vi skrattade så vi tjöt!
...å så pop corn och cola naturligtvis...
Ja sen blev det kaffe och godsak till.
Det var en väldigt trevlig kväll.

Barn och barnbarn tyckte vi skulle följa med och äta glass innan de stängde.
Sagt och gjort, i lördags kväll tog vi oss till Hjortkvarn.

Många sorter fanns det, tog pistage och choklad.

Sen kom söndan...
Vissen hela dagen.



Migrän och Treo, sova. 
Ingen bra söndag och idag är jag verkligen dagen efter.
Men det ordnar nog opp sej, som han säjer i Sällskapsresan! 

Glad måndag!








onsdag 4 september 2024

Varmt!

 I söndags var det hembygdsdag i Gällersta forngård.

En massa finbilar kom och visade upp sej, bl.a. denna pärla, en s.k. "Padda", Citroën.

Lilian och Göran visade hur man tillverkar skor. De hade med sej ett par specialare åt mej, som är lite speedway-tokig. Slipers, pisstofflor eller vad man kallar dem. Kärt barn har många namn.

Här satt jag (när jag inte fotade) och knypplade på en bildknyppling, som heter Storgatan. Idag knypplar man inte så mycket vita längdspetsar utan mer bilder.

Idag, måndag, hade vi modevisning i Gällersta församlingshem. Seniorshop hade fått hem höstkläder. Mannekängerna mådde inte så bra i tjocka jackor, sjalar och jeans för idag har det varit värmerekord denna sommar. Fast nu är det egentligen höst...

Mannekängerna med både herrar och damer. Ingvar busar lite.
Jag var med och dukade innan och bredde smörgåsar. Det bjöds på cider och sedan kaffe och äpplemuffins. Nästan alla gick hem med en kasse kläder. De hade väldigt fina kläder och jag var lite sugen men det var för varmt för min del att prova.

Kenneth hade klippt gräset när jag kom hem och vi var lite hungriga så det blev sill och potatis och lilla nubben, gottgottigottgott.

Ha en skön och sval kväll!