söndag 15 september 2024

Råttjakt!

 

Knyppelföreningen i Örebro hade sedvanligt höstmöte igår och Conny Sandberg visade bilder och berättade om Valle i kojan.

Valdemar Johansson, Valle i kojan.
Han flyttade ut i skogen och bodde i en jordkoja, 1,25 m hög. Det var lite stök runt honom när han växte upp, eldade upp torpet, som hans mor och han bodde i. Länsman var efter honom men Valle ville vara fri. Han växte upp i södra Närke och efter branden vandrade han norrut. I Ramsberg utanför Lindesberg var han tvungen att uppsöka sjukstugan för fötterna var förfrusna. De fick ta bort fyra tår på ena foten så han fick en haltande gång efter det. Han återvände till södra Närke och bodde tillsammans med sin 13 år äldre bror på Björstorps gård. När de tvångsomhändertog brodern till ålderdomshemmet, flydde Valle till skogs och i kojan bodde han resten av sitt liv, 15 år. Han blev 80 år. 

Platsen är bevarad även om kojan är borta. Hans kaffepanna och sågblad finns kvar på platsen där han levde.
Efter några år skulle man avverka skog i närheten av kojan. Motorsågen fastnade i trädet och när det ramlade så slogs motorsågen sönder. Det skulle dikas i bäcken och i dammen vid kojan. Grävmaskinen rasade ner i dammen. Hjälp hämtades men man fick inte upp maskinen. Dagen efter syntes bara taket på grävaren. En större maskin togs dit och efter mycket möda fick de efter några dagar upp grävmaskinen. Nu är området fredat och lugnet har lägrat sej hos Valle i kojan.
En mycket säregen man och säreget liv!

Efter berättelsen var det nödvändigt med fikastund. Vi har våra träffar i Studieförbundet Vuxenskolans lokaler, centralt i Örebro.

Igår kväll var det GP-speedway från Vojens, Danmark. Vi tittade på det på tv och lite senare gick det en dansk film på ettan, De förbannade åren, mycket bra. Då säjer Kenneth plötsligt, såg du råttan? Nej, sa jag och satte upp fötterna i soffan. Vi hittade ingen, det var väl något annat. Rätt som det är så...nu är den här igen! Jag hämtade råttfällan men nej, ingen råtta där. Vi gick och la oss. Vid sex-tiden vaknade jag av att det slog och väsnades i Kenneths sovrum. Gick dit och undrade vad han höll på med. Råttj....n väckte mej med att vippa ner en tom colaburk i golvet. Hämtade fällan och Kenneth gick och la sej i soffan. 

På morron satt den i fällan, ja det är väl ingen råtta utan en mus. För mej är alla möss råttor!
Första fångsten för denna säsong.

Idag har det varit en solig och fin dag, ingen vind heller. Både Kenneth och jag är lite trötta idag, dels efter råttjakten men också efter filmerna. Vi tittade nämligen på nummer två av De förbannade åren också och den slutade 03.30.
Jag åstadkom Flygande Jakob till middag, gott, räcker till lunch imorgon. Till efterrätt blev det glass och varm chokladsås, namnam. 

 







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar